Autobiografische teksten     Nu ik je naar ik hoop en vertrouw enig zicht heb gegeven op mijn voor-oorlogse "politieke" geschiedenis of denkbeelden (ik moest daartoe overgaan opdat je enigszins de rest van mijn verhaal zou begrijpen), thans over mijn houding tijdens de oorlog. - Allereerst het trieste voorspel: de tragische dood van Van Severen.
Van Severen was direct na (of tegelijk met) het uitbreken van de oorlog gearresteerd en met een aantal andere politieke gevangenen (op twee na geen Dinaso's) naar het franse Abbeville weggevoerd. Men deed daar, in België, in 't klein wat in Holland op grote schaal was gebeurd. Bij ons werden hele treinladingen NSBers opgepakt en opgesloten: een panische angst voor landverraad van die zijde (Zwart Front en Verdinaso-Ned. bleven daarvoor gespaard). Van de Dinaso's in België had men ook geen landverraad of dienstweigering te vrezen. Dat juist Van Severen, voor wie ook tegenstanders alle respect hadden, op transport naar Frankrijk werd gesteld, had hij te danken aan een persoonlijke vijand bij de Brugse politie (v.S. woonde in Brugge). Die vrees voor landverraad was hier zowel als in België een onzinnige vrees, even onzinnig als het gerucht dat de duitse parachutisten hier vermomd in paters- en nonnenkleren waren gedropt, - wat dan ook na de oorlog van officiële zijde (Bureau van Oorlogsdocumentatie) ten stelligste ontkend is. - Maar het transport naar Abbeville - een honds transport - zou verschrikkelijke gevolgen hebben. Daar, in Abbeville, werd Van Severen met nog enkele andere gevangenen door een troep dronken franse soldaten doodgeschoten, neergeknald. Op het gerucht van die geweerschoten kwamen enkele officieren naar buiten die onmiddelijk bevel gaven aan die zinloze moordpartij een einde te maken; maar toen was het voor Van Severen al te laat.
     Van Severen dus vermoord. Beroofd van onze leider, zonder contact met de vlamingen en zelf bezet gebied geworden, moesten we toen zelf beslissen wat ons te doen stond (in Vlaanderen stonden de Dinaso's voor hetzelfde probleem). Wat kónden wij - wij Dinaso's - doen? Onze strijd als Dinaso's staken? Een neutrale houding aan-


9
volgende bladzijde

laatste aanpassing: 16-08-2008 Copyright © 2010 by
R. Bruning en Th. Bruning
copyright
aangemaakt: 05-06-2008