terug
volgende bladzijde


Ruk Los V
De buitenwereld, met háár woorden en daden, heeft het 'goede' voor, maar

ik weet wat zij vermoorden,
die woorden en die daên.
Liefde en al die leugenpraat
't bleek altijd dwang en dreigen.
Néén! treed mij tegen met uw zijn,
Laat zoo de speren fonklend zijn,
toestooten - en niet zwijgen.


Het Slagveld
In het maanlicht ziet het er minder beangstigend uit. Colonnes, gaan, als door een doem geleid. Doden, gewonden. En boven dat alles klinkt een schreeuw van een paard als een beschuldiging aan de mens. Dit gedicht doet mij denken aan de Guernica van Picasso.

II Vernederd

De Vernederde
Uit de samenscholing der vernederden, der geschondenen, der geknechten, trad één iemand naar voren zonder bitterheid, ondanks ’t onrecht zijner dagen, met een gerichte wil, als een die wreken, doch niet haten zou. Had hij het behoud van zijn eigen zuiverheid te danken aan de aard van zijn land, veroverd op en verdedigd tegen de zee of is het de wil en de kracht tot wraak? Maar ondanks alles zal hij niet meedoen aan hun strijd, omdat hij het geweld van zijn eigen haat en wraak vreest. En als hij zich al in de strijd zou mengen dan zou hij niet voor een schone toekomst strijden, zoals de anderen dat doen, maar alleen maar uit wraak omdat hem alle geloof was ontnomen en slechts haat hem overgebleven was.

Spreekt Bruning hier over zich zelf? Ook in het gedicht Gedicht kwam zijn haat al uitdrukkelijk naar voren. Bruning zegt ergens dat hij alleen de ideeën, die sommige mensen uitdragen, haat en niet de mensen.

De Werkelooze
Een nog jonge vrouw, maar reeds verdord en zoo vaal verkleurd, lacht en praat en gelóóft en hoopt nóg, ondanks zoo’n hondsch bestendigd bedrog. Hoe snel gaat haar leven zo voorbij.

De Vlag
Dit gedicht is dus in de ware zin des woords een lofdicht, een lofdicht op onze driekleur en waar die voor staat.

Holland
Verzuchting dat niet één in dit harde Hollandse land ook maar iets heeft van het hoge geweld van de branding.























terug
volgende bladzijde



aangemaakt: 07-07-2011 Copyright © 2011 by
Th. Bruning
copyright
laatste aanpassing: 22-07-2011