Curriculum 
Vitae
naar menu
 Teksten van boeken 
en artikelen
naar menu
Autobiografische
 teksten 
naar menu
 Contact en laatste 
toevoegingen
naar menu
Over het waarom
 Raymund Bruning 
naar menu
Subj. bevindingen 
Theo Bruning
naar menu



10 juli 1900






1927

Nooit met mijn ziel vereend,
nooit ook met U,
nooit was het stiller in mij,
blijder dan nu.
H E N R I
B R U N I N G

dichter en schrijver

Enkel de stilte is.
enkel het gaan.
Uw godlijke Stilte.
ons klein niet-verstaan








vorige

(De titel van deze bundel is uitdrukkelijk Jezus van Nazaret en niet Jezus Christus. Daar zijn twee redenen voor aan te wijzen. Allereerst omdat Bruning zich met zijn Liefdesleer van Jezus uitsluitend beriep op uitspraken gedaan door Jezus tijdens zijn leven, dat toch de langste tijd in Nazaret heeft plaatsgevonden. De tweede reden zie ik voortvloeiend uit de eerste. Bruning maakte onderscheid tussen Jezus, zoals die tijdens zijn leven als mens uit het evangelie voor Bruning naar voren trad (vandaar a-metafysisische opmerkingen), en Jezus, de Christus, onze redder door zijn kruisdood: de goddelijke Jezus van de Kerk.)

Augustinus verwoordt wat alle mystici hem zouden kunnen nazeggen, wanneer hij zegt: ,,God en de ziel begeer ik te kennen. Niets anders? Nee, niets anders”
Jezus echter, in God levend en van God vervuld, is enkel bezorgd geweest om de mens, de eenheid van de mens met zijn medemens: hebt gij elkánder lief.

,,Hebt elkander lief en de Vader, de Zoon en de Geest nemen hun intrek in u.” Dat is het Rijk Gods waarom men bidt als men bidt: Uw Rijk kome, Uw wil geschiede op aarde, geheligd worde Uw Naam, – Uw Naam die ,,Vader” is.

(22-01-2015)







volgende


17 dec. 1983






1980






aangemaakt: 16-08-2008 Copyright © 2019 by
R. Bruning en Th. Bruning
copyright
laatste aanpassing: 26-03-2019